Storytelling
Storytelling is een methode voor het uitleggen van een reeks van gebeurtenissen door middel van een verhaal. De gebeurtenissen kunnen echt, fictief of een combinatie van de twee zijn. In de (online)marketing gebruikt men storytelling voor het communiceren met klanten over het bedrijf of het product. In plaats van een opsomming van de mogelijkheden of de kwaliteiten van het product wordt een verhaal verteld over het product.
Kijk naar het verschil tussen beide websites, de eerste zonder en de andere met storytelling:
http://www.gucci.com/nl/category/f/handbags
Storytelling is een belangrijk gereedschap voor contentmarketing: verhalen vertellen waar de doelgroep op zit te wachten.
Zo lang er mensen bestaan worden er al verhalen verteld. Als klein kind hebben we allemaal onze ouders aan de kop gezeurd voor een verhaaltje voor het slapen gaan. Verhalen zijn sinds onze geboorte een onderdeel van ons leven.
Verhalen vertellen is een manier waarop mensen met elkaar communiceren. Ze zijn er om ons te vermaken, ons wat te leren, ons over cultuur te vertellen of ons normen en waarden bij te brengen. Een verhaal bevat een setting, personages, een plot, en een begin en een einde.
Doordat verhalen leuk zijn en een herkenbare opbouw hebben, helpen verhalen ons dingen te onthouden en herinneren. Door context toe te voegen aan dingen of bijvoorbeeld een ezelsbruggetje te verzinnen, kun je dingen makkelijker terughalen. Daarnaast roepen verhalen emoties op. Een goed verhaal zorgt ervoor dat je geboeid bent en wilt weten wat er daarna gebeurt.
Storytelling is dus het vermaken van mensen en het overbrengen van een boodschap aan de hand van een verhaal.
Storytelling wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de introductie van een nieuw product, maar ook voor het bespreken van een ingewikkelde, maar belangrijke boodschap van het merk. Door deze boodschappen langzaam op te bouwen wordt het belangrijk, herkenbaar en relevant voor de fans. Daarnaast biedt het een goede mogelijkheid om de visie van het bedrijf te vertellen en uit te dragen.
Hieronder 3 voorbeelden van reclamespots van banken met ieder een eigen verhaal.
Parralax scrolling sites zijn zeer geschikt voor storytelling:
http://graphicnovel-hybrid4.peugeot.com/start.html
http://poppyspend.britishlegion.org.uk
Wanneer je meerdere media kanalen gebruikt dan spreek je van transmedia storytelling.
Wat maakt een goed verhaal?
Een goed verhaal heeft een vaste opbouw:
- de personages
- ambitie
- conflict
- oplossing
- resultaat
De personages
In verhalen heb je een hoofdrol en een tegenspeler. Een protagonist is de hoofdrolspeler in het verhaal. De antagonist is de tegenstander en/of de tegenspeler.
In boeken en films is het vanzelfsprekend dat er protagonisten en antagonisten zijn. En des te aansprekender zij zijn, des te beter de overdracht van het verhaal. Wat zou bijvoorbeeld het eerste deel van de Terminator zijn zonder Sarah Conner en de Terminator?
Bij commerciële storytelling is het moeilijker om een protagonist en een antagonist te kiezen. Klantgerichte communicatie draait om de klant. Zorg er voor dat hij (of iemand waar hij zich mee kan identificeren) de hoofdrol speelt in het verhaal.
Ambitie
Goede verhalen gaan om mensen en hun behoeftes en verlangens. De klant wil altijd iets. Iemand wil op vakantie, maar wil er zo goedkoop en comfortabel mogelijk heen. Of iemand wil Madonna nou eindelijk eens live zien optreden. Of wat te denken van je oude dag? Daar wil je toch ook zorgeloos van genieten. Iedereen heeft dromen, doelen, wensen en praktische taken die hij wil uitvoeren. Een klant wil geen bankrekening, maar een gevoel van veiligheid. De rekening is slechts de route naar de oplossing.
Conflict
Wat is een goed verhaal zonder conflict? Een beetje saai. In het echte leven gaat het vaak niet anders. Je wilt een goedkoop vliegtuigticket kopen, maar ziet door de bomen het bos niet meer. En je pensioen regelen blijkt ook niet zo eenvoudig als het lijkt. Financiële producten kunnen ingewikkeld zijn. Je klant wil zijn ambitie vervullen en iets houdt hem tegen. Wanneer je dit weet te benoemen, laat je zien dat je hem begrijpt.
Oplossing
Ja, deze zag je natuurlijk al lang aankomen. Denk je net dat het nooit meer goed komt, dan staat de bank ineens klaar om je te helpen in het buitenland. Nooit een vriendinnetje gehad? Gebruik Axe. Begrijp het probleem van de doelgroep en bied de oplossing voor dat probleem.
Resultaat
Nu de klant ziet dat je hem echt begrijpt (of daar op zijn minst veel moeite voor doet), heb je het fundament voor een gezonde relatie gelegd. Klanten zijn meer geneigd een product of dienst te kopen als ze er een emotionele connectie mee hebben.
Speciale vormen van storytelling
Explanimation
Explanimations zijn korte animatievideo's. die een verhaal vertellen van een product of dienst. Lastig uit te leggen onderwerpen worden hiermee snel en simpel inzichtelijk gemaakt. De combinatie van grafische elementen met een voice-over is zeer effectief in het helder communiceren van elke boodschap. Dankzij de flexibiliteit van animatie kan dit alles ook nog eens in een relatief korte tijd worden bereikt.
Infographics
De term infographic komt uit het Engels maar is inmiddels een bekend begrip in de hele wereld. Een infographic is een visualisatie van een hoeveelheid informatie. Deze kan bestaan uit één of meerdere grafieken, diagrammen of illustraties, al dan niet voorzien met een tekstuele aanvulling. Infographics worden gebruikt om informatie te visualiseren over bijvoorbeeld gebeurtenissen, processen, analyses of achtergrondinformatie. Infographics zijn uitermate geschikt om complexe informatie simpel, compact en overzichtelijk weer te geven.
Een infographic kan ook interactief gemaakt worden. Het voordeel van een interactieve infographic is dat grote hoeveelheden tekst en visuals zeer compact kunnen worden verwerkt. Het voordeel van het gebruik van een interactieve infographic is dat de gebruiker niet alle content hoeft door te nemen maar alleen het deel dat van toepassing. In een explanimation wordt alle content lineair getoond.
Gamification
Gamification is het toepassen van gamedenken en gametechnieken in niet-game omgevingen. Een game is ook een verhaal. Bij gamification gebruik je spelelementen om gebruikers te motiveren en hun ervaring te verrijken of het gedrag te veanderen. Dit gewenste gedrag kan zijn het kopen van een product.
Oefening
- Kijk naar het onderstaande schema en naar de voorbeelden in de les. Geef bij elk voorbeeld aan welke manier van storytelling is gebruikt.