Training UXD en marketing
 

 

Landingspagina's

Een landingspagina is een speciale webpagina opgezet en geschreven met als doel conversie (= bezoeker wordt klant).

Goede landingspagina’s zijn gericht op specifieke bezoekers (doelgroep) met een specifieke taak (doel). Je komt vaak op zo’n landingspagina terecht na het volgen van een advertentie:

 

AdWords is een belangrijk onderdeel van zoekgigant Google. Het laat bedrijven toe reclame te maken op de Google-websites en op websites die gebruikmaken van Google AdSense. Het zijn advertenties gebaseerd op zoekwoorden gedefinieerd door de adverteerder. Als er op één van deze zoekwoorden wordt gezocht, wordt de advertentie naast of boven de zoekresultaten weergegeven. Het is de grootste bron van inkomsten voor Google.

Kijk voor meer informatie over Adwords of AdSense.

Google Adsense is een internet-advertentiemakelaar. De dienst biedt webmasters de mogelijkheid geld te verdienen met hun website door relevante advertenties op de website te plaatsen. Tot de mogelijke advertentieformaten behoren banners, tekstuele links en zoekvensters. De webmaster krijgt telkens een geldbedrag (enkele eurocenten tot tientallen euro's) wanneer een bezoeker de link naar de andere website volgt. Google Adsense is afhankelijk van Google Adwords, dat bedrijven in staat stelt hun advertenties via het AdSense-netwerk te verspreiden.

Een goed geoptimaliseerde landingspagina geeft de bezoeker op een duidelijke manier nog maar één keuze: Het in vullen van een formulier of het klikken op een button voor een bestelling.

Het voordeel van werken met landingspagina's is dat beter bekend is waar bezoekers vandaan komen (Google, advertentie etc), waardoor beter op de zoekvraag ingespeelt kan worden.

Een landingspagina staat vaak buiten het CMS en is daardoor veel flexibeler aan te passen. Er kan dan meer gefocust worden op usability, vormgeving etc. met als doel conversie.

Een landingspagina is dus:


In veel gevallen heeft het veel geld gekost om bezoekers op een landingspagina te krijgen. Vandaar dat deze pagina’s vaak uitvoerig getest worden, voor een zo goed mogelijke conversie.

Oefening 1

  1. Zoek uit wat adsense en adwords is
  2. Zoek uit hoe je deze kunt toepassen voor/op een eigen site

(naar boven)



Soorten landingspagina’s

Juist omdat het zo belangrijk is dat een landingspagina werkt, is het van belang het juiste ontwerp te kiezen. De verschillende ontwerpen hebben zich uitgekristalliseerd tot een aantal basistypen.

De Homepage

De homepage is de meest voorkomende landingspagina. De homepage van een website is ontworpen om door te sturen: een betrekkelijk breed publiek wordt via de navigatieopties verdeeld over de relevante pagina’s. Er zijn maar weinig situaties waar het doel van een websitebezoek het websitebezoek zelf is. In alle andere gevallen is het beter iemand die interesse heeft in het product of de dienst van de website, direct daar terecht te laten komen waar hij kan converteren. Wat het exacte doel ook is.

Het probleem is dat de homepage te veel afleiding biedt. Homepageteksten zijn zelden specifiek, en er zijn vaak 10-tallen links die hem kunnen doen ‘verdwalen’. Zelfs tot buiten de site.

Daarnaast is het heel ingewikkeld om het gedrag van je bezoekers te meten en de pagina te optimaliseren voor conversie. Een homepage als landingspagina gebruiken is dus weinig effectief.


Landingspagina’s voor het vergaren van persoonsgegevens en e-mail

In het Engels: Lead Generation. De bedoeling van zo’n landingspagina is zo veel mogelijk e-mailadressen te verzamelen voor een mailinglijst van mogelijke klanten. Om bezoekers zover te krijgen, worden vaak gratis brochures beloofd.

Omdat er geen verdere overtuiging van de bezoeker nodig is, wordt een dergelijke landingspagina meestal helemaal gestript van navigatiemogelijkheden. Er is veel witruimte, met liefst een kort formulier. En daaronder een duidelijke knop om je gegevens te versturen.

 

 


Doorklikpagina’s

Doorklikpagina’s zijn eenvoudige landingspagina’s, waar de bezoeker steeds maar één keuze heeft: doorklikken naar de volgende pagina. Op elke pagina wordt uitgelegd wat de voordelen van het product zijn, of hoe dat product het leven van de prospect kan veranderen. De lezer wordt minimaal afgeleid, doordat hij niet hoeft te scrollen en er geen navigatiestructuur is om de pagina te verlaten.

Het grote gevaar van een doorklikpagina is dat de lezer na een paar keer klikken ongeduldig wordt en de pagina sluit. De webteksten op een doorklikpagina zijn daardoor extreem belangrijk. Ook hier geldt natuurlijk: meten is weten. Via A/B tests is de effectiviteit van een doorklikpagina eenvoudig te meten. Bij een A/B-test worden 2 verschillende indelingen van een pagina gebruikt. Er wordt dan gekeken welke indeling tot de hoogste conversies leidt .


Virale pagina’s

Virale campagnes zijn erop gericht om de reguliere advertentiemethoden te omzeilen. Het idee is dat de reclamedrager zo interessant, grappig of schokkend is, dat mensen hem spontaan gaan rondsturen. Om dat te bereiken moet er vaak veel in de virale landingspagina worden geïnvesteerd. Vaak gaat het om flash-pagina’s met spelletjes, filmpjes of andere kwaliteitscontent.

Virale marketing is een marketingtechniek die probeert met behulp van bestaande sociale netwerken de bekendheid van een merk te vergroten op een manier die te vergelijken is met een virale epidemie. Het lijkt op mond-tot-mondreclame versterkt door het internet, waardoor snel en goedkoop een groot aantal mensen bereikt kan worden. Virale marketing richt zich op consumenten, niet bedrijven.

Omdat de verspreiding van de campagne (en daarmee de landingspagina) door de bezoekers zelf moet gebeuren, wordt er vaak een mogelijkheid gegeven om de link door te sturen. Dat kan door een e-mailadres van een vriend of bekende achter te laten, of door een aantal links van sociale netwerksites aan te bieden.

Een voorbeeld van een virale campagne zie je op de volgende video.

 

Productinformatie landingspagina’s

Landingspagina’s voor productinformatie vind je meestal bij de bekende fabrikanten, zoals Sony of Philips. Je vindt er alle informatie over het product. Soms is het niet eens mogelijk om het product vanaf die pagina te bestellen.

Productinformatie pagina’s zijn meestal een onderdeel van de bestaande website. Dat heeft dus als voordeel, dat er geen aparte pagina voor gemaakt hoeft te worden. Het nadeel is natuurlijk dat de standaard navigatie aanwezig is. Prospects (jij en ik) hebben dus alle mogelijkheid om de pagina te verlaten via allerlei links.

Deze soort landingspagina zet je dus meestal in als je binnen je bedrijf veel producten verkoopt. Vaak zijn deze pagina’s zeer goed geoptimaliseerd voor zoekmachines.

Voorbeelden:



Microsites

Een microsite is meer dan een landingspagina. Het is een volledige site, die vaak volledig buiten de website van het moederbedrijf staat.

Een microsite wordt meestal ingezet voor de meest luxueuze producten uit de range. Vooral in de autoindustrie. Ook bioscoopfilms of videogames krijgen vaak een eigen microsite.

Deze microsites krijgen vaak een enorm budget.

Een paar leuke microsites:

Microsites zijn niet altijd de beste keuze voor een landingspagina, vooral niet vanuit het oogpunt van zoekmachine optimalisatie. Maar de virale potentie van een goede microsite kan wonderen verrichten voor productbekendheid.

 

Landingspagina voor zoekmachines

Een landingspagina voor zoekmachines (een SEO landingspagina) is gericht op het goed scoren in zoekresultaten om zodoende meer bezoekers van de doelgroep aan te trekken.

Deze pagina’s zijn over het algemeen:


Met andere woorden, de pagina is volledig gericht op zoekmachine optimalisatie (SEO). Dat moet ook wel, aangezien de zoekmachines voor de enige toestroom van bezoekers zorgen.

Landingspagina’s voor zoekmachines zijn daarom ook onmisbaar voor een goede website. Daarnaast is het een relatief goedkope manier voor het promoten van een website.

 

 

(naar boven)


 

Tips voor het maken van een goede landingspagina

 

landingspagina optimaliseren infographic

Hoe een landingspagina er uitziet is afhankelijk van het doel van de landingspagina.

In ieder geval heeft een landingspagina altijd:

Meer tips over een goede landingspagina vind je op:


Oefening 1

Een landingspagina is goed wanneer deze veel bezoekers trekt en een groot deel van de bezoekers klant wordt.

Met Google analytics kun je de "trafic" op de pagina monitoren.

  1. Bekijk de volgende video:

  1. Zoek op internet hoe je Google analytics installeert.
  2. Installeer Google analytics op een van jouw online websites en bekijk alle gegevens.
  3. Maak een goede landingspagina's (dus niet de homepage) voor de webshop.


(naar boven)