Training UXD en marketing
 

Toptaken

Websites van grote bedrijven, overheid en instellingen zijn vaak heel gecompliceerd. Te zorgen dat deze sites een goede "user experience" bieden aan de gebruiker is ingewikkeld. De websites vormen een belangrijk onderdeel van de service die het bedrijf biedt. Uit onderzoek blijkt dat de klanten de service van de website meestal niet zo waarderen dan het bedrijf denkt.

Oefening 1

  1. Zoek op de site van de gemeente Amsterdam en de gemeente Haarlem informatie over de uitgifte van een rijbewijs.
  2. Zoek op beide websites naar informatie over verhuizingen.
  3. Geef beide websites een cijfer voor de user experience. Verklaar waarom je dit cijfer hebt gegeven. Gebruik hiervoor de 5 e's

 

 

 
 

Een belangrijk verschil tussen de sites van de gemeente Haarlem en de gemeente Amsterdam is dat op de website van de gemeente Haarlem de meest gevraagde onderwerpen opvallend in het scherm staan. Bij de gemeente Amsterdam zijn deze geplaatst in de rechter benedenhoek van het scherm.

Gerry McGovern noemt de taken waarvoor de meeste gebruikers een site bezoeken toptaken. Hij heeft onderzocht dat van de 100 taken die bezoekers op een website zouden kunnen uitvoeren, 4 tot 6 maar 25% het meeste voorkomen.

Hij heeft de toptaakmethode bedacht. Het doel van de toptakenmethode is om bezoekers zo snel mogelijk hun doel te laten bereiken. Je moet uitzoeken wat de toptaken zijn van de bezoekers. Je kunt deze toptaken direct toegankelijk maken. De bezoekers zijn dus direct bij aankomst van je website tevreden.

 

 

(naar boven)


Toptakenwebsite

Een Toptakenwebsite is een website, waarbij de bezoeker snel de juiste informatie vindt en een taak makkelijk kan uitvoeren. De Toptakenwebsite wordt daarbij zo ingericht, dat de meest gevraagde onderwerpen van dat moment (de zogenaamde toptaken) het makkelijkst te vinden zijn.

Je kunt hierbij kijken naar de toptaken van de hele website, maar ook naar de toptaken van een pagina binnen de website. In feite kent elke pagina op een website een toptaak.

Het voordeel van een toptaken website is meer tevreden klanten/bezoekers. Meer tevreden klanten/bezoekers leveren meer omzet op (in welke vorm dan ook). Of minder telefoontjes, want de bezoeker van de website heeft zelf het antwoord al gevonden.

Ook is de ervaring dat een toptakenwebsite beter te beheren is.

Veel gemeentes en andere overheidsinstellingen zijn bezig met het ontwikkelen van Toptakenwebsites.

Een toptakenwebsite is niet makkelijk te maken. Je moet letten op:

Vormgeving

Let bij de vormgeving op de volgende zaken:

Structuur

Let bij het ontwerpen op:

 

Content

Oefening 2

Op internet zijn verschillende tools beschikbaar om het niveau van een tekst te bepalen.

  1. Test een tekst die je zelf hebt geschreven met behulp van de tool op de website www.accessibility.nl
  2. Kopieer een stukje tekst uit deze module en plak deze in de tool. Welk niveau heeft deze tekst?
  3. Zoek op internet uitleg over de taalniveau's.
  4. Wat is het taalniveau van het examen Nederlands dat je moet halen?
 

Stappenplan bij het ontwikkelen van een toptaken website

 

Stap 1 – Bepaal de belangrijkste doelgroep(en)

Ook bij het ontwikkelen van een toptaken website is goed onderzoek naar de doelgroep onmisbaar. Interviews, online enquêtes, analyse van de meest gestelde vragen en klachten die binnenkomen bij het bedrijf zijn allemaal tools die je in kunt zetten

Stap 2 – Beschrijf een longlist met epics (=taken)

Na het gebruikersonderzoek begin je met het opstellen van een lijst met "grote" userstory's. Deze hoeven niet altijd goed geformuleerd te zijn. Ze moeten wel geschreven worden vanuit de gebruiker. Je kan achter de taken komen door te brainstormen met de collega's en de klant. Je kunt ook kijken naar concurrerende websites, populaire zoektermen en websitestatistieken.

Stap 3 – Bepaal de belangrijkste taken en maak daar een shortlist van

Je bepaalt de vijf belangrijkste taken/ epics en daarvan stel je een shortlist samen. Deze vijf taken zijn de belangrijkste doelen waarom een bezoeker op jouw website kijkt. Deze epics splits je in goed geformuleerde user story's die invest zijn.

Stap 4 – Integreer de toptaken in je website

Je integreert alle toptaken in je website. De vijf belangrijkste taken geef je een prominente plek op je website, maar je zorgt ervoor dat de andere taken ook duidelijk te vinden zijn. Hierdoor krijg je een goede en overzichtelijke website!

 

 

 

Oefening 3

  1. Met de online tool SurveyMonkey kun je eenvoudige gratis enquêtes maken. Zoek uit hoe de tool werkt.
  2. Maak een enquête over je laatste online product dat je hebt gemaakt en stuur de enquête naar de docent en 2 klasgenoten.

 

 

(naar boven)


Oefening 4

Op de site van de gemeente Amsterdam staan de toptaken rechts onderaan de pagina, onder de vouw.

  1. Maak een (digitaal) ontwerp van de beginpagina van de gemeente Amsterdam volgens de principes van de toptaakmethode. Zorg dat de toptaken uit het kader een goede plaats krijgen. Bedenk ook een manier om de (tiny)taken ook toegankelijk te maken. Gebruik hiervoor de tips bij de alinea's Vormgeving, Structuur en Content.

Kijk voor inspiratie naar de schermen op deze pagina en naar de websites van:

 

 

(naar boven)